Intrebari frecvente

De ce Ghiulea.ro?

Pentru ca am dorit sa avem o interfata simplu de folosit pentru a trimite usor un fisier cuiva sau pentru a avea acces la fisierul respectiv din alta locatie. Ne-am vazut chiar noi in repetate randuri in situatia in care nu aveam la dispozitie o alta metoda de a transmite fisiere intre noi fiindca foloseam platforme diferite, fiindca eram in spatele unor firewall-uri, fiindca cineva ne limita accesul si dintr-o multime de alte motive. Ne-am rezolvat nevoia si ne-am gandit sa-i ajutam si pe altii care ar putea avea aceeasi nevoie.

Si totusi, de ce Ghiulea.ro?

Pentru ca e un nume care se potriveste foarte bine: pui o ghiulea in tun si tragi. Iar apoi vezi unde a ajuns si poti sa ti-o iei de acolo, tu sau prietenii tai. E chiar amuzant sa te joci cu Ghiuleaua, o sa-ti faca placere sa o folosesti, renuntand la actiunile banale de genul 'send a file', 'attach file' care sunt atat de monotone si nu te fac sa zambesti.

Care poate fi marimea maxima a fisierului pe care vreau sa il trimit?

30MB ni se pare o limita corecta.

De ce doar 30MB?

Pentru ca e suficient pentru a trimite rapid si usor o arhiva, un PDF, o prezentare Power Point sau alt tip de fisiere care se trimit intre prieteni sau colegi de birou de regula prin IM sau e-mail, trecand printr-un numar mai mare de pasi. Pentru fisiere mai mari, gen filme, imagini de DVD-uri, etc., exista torrente, DC++, FTP.

Cate fisiere pot sa trimit? Aveti vreo limita pe zi sau pe persoana?

Poti trimite cate vrei, nu te vom limita in nici un fel. E o placere sa tragi cu Ghiuleaua si vrem sa te bucuri de ea cat doresti. Exista o limita care se aplica numarului total de fisiere de la toti utilizatorii, dar aceasta e destul de mare incat sa nu-ti faci griji in privinta ei. De asemenea, pentru a descuraja gazduirea ilegala de fisiere si folosirea serviciului pe post de "depozit" online permanent de fisiere MP3, filmulete, samd, fiserele vor fi sterse automat dupa 10 zile. Scopul nostru este sa inlesnim transmiterea atunci cand ea este legala, nu facilitarea ilegalitatilor.

Cat de sigure sunt fisierele mele cand trimit o Ghiulea?

O intrebare perfect valida cu un raspuns care cere sa fie prezentat mai pe larg. De ce? Pentru ca securitatea e un proces si nu e suficient sa iei pur si simplu o masura ca sa rezolvi toate problemele ce ar putea aparea.

  1. Pentru a intelege cat este de sigur iata cum se intampla: obtinem pe baza timpului un anumit sir de caractere la care concatenam un sir de 6 caractere generate aleator. Pentru ca cineva sa gaseasca fisierul tau trebuie fie sa-i stie adresa... deci i l-ai dat tu... fie sa stie exact momentul trimiterii, algoritmul pe baza caruia se obtine particula generata in functie de timp SI sa incerce sa alature un alt sir de 6 caractere alfanumerice pe care sa le incerce pentru a gasi varianta corecta. Deci daca stie timpul tot mai are de generat aproape un milion de incercari. In plus, trebuie sa stie si denumirea exacta a fisierului trimis. In plus, noi ne protejam filtrand dupa numarul de incercari pe secunda si numarul de incercari pe ora de la o locatie unica din internet. Destul de sigur, nu?
  2. Daca iti e inca teama e foarte bine. Inseamna ca te gandesti la niste fisiere foarte importante. Noi iti sugeram sa NU pui fisiere confidentiale online in felul asta. Facem tot ce se poate dar intamplarea poate face, TEORETIC, ca cineva sa gaseasca absolut intamplator, din prima, sirul generat anterior si sa-ti vada fiserele. Asa ca mai bine te abtii. Sau poate vrei o Ghiulea doar pentru tine, in firma ta, pe serverul tau?
  3. Daca tot simti ca ai nevoie de asa ceva, trimite-ne un mesaj, poate te ajutam cu niste date de identificare si spatiu dedicat de stocare, protejat si securizat. Vrei filtrari dupa IP? Cu parola? Cu one time passwords? E clar ca tu cauti altceva. S-ar putea sa ti se potriveasca un server de fisiere si o conexiune VPN. Cauta-ne!

De ce atunci cand trimit fisiere al caror nume contine anumite caractere li se schimba numele?

Din motive de securitate nu sunt acceptate in numele fisierelor decat caractere alfanumerice, nu si semne de punctuatie.

Sunt pe Linux si nu vad decat o bara alba dupa ce trimit o Ghiulea. De ce?

Este o problema cunoscuta cu modulul care copiaza adresa in clipboard. Poti citi mai multe informatii si vota pentru ca problema asta sa se rezolve mai repede chiar aici. Si noi folosim Linux si am vrea sa mearga mai usor insa problema are de-a face cu transparenta filmelor flash in versiunea 9 pe Linux. Deocamdata poti da click pe link-ul de sub bara aceea alba si sa copiezi manual adresa Ghiulelei tale.

Daca am mai multe intrebari cui ma pot adresa?

Trimite un e-mail la suport at ghiulea punct ro.

Spor maxim!